Meny

Så läser du ingredienslistan

  • Vad en INCI-lista är
  • Vad ingredienslistan säger om produkten
  • Så tyder du den
Så läser du ingredienslistan
Vad betyder ingredienslistan på baksidan av en skönhetsprodukt?
Precis som all mat du köper ska en hudvårdsprodukt ha en tydlig innehållsförteckning, eller INCI-lista (INCI står för Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Listan finns vanligtvis på baksidan av produkten, förpackningen eller på en utvikbar lapp om produkten är liten. De flesta e-handelssidor visar också produkternas ingredienslista, och så har du förstås oss, Skinfo.
Ingredienserna nämns med ett INCI-namn plockat ur CosIng, EUs databas för godkända kosmetikaämnen. Innehållet listas i fallande ordning, där ämnet med störst halt kommer först. Den flesta hudvården har en bas av vatten, därför ser du nästan alltid water eller aqua listat i början.
Varför är det viktigt att läsa INCI-listan?
Är din hud känslig, eller har du hudtillstånd eller problem som kräver att du undviker vissa ämnen, är ingredienslistan din ledtråd. Ett exempel är alchohol denat, som ofta tillsätts för att ge skenet av tajtare hud. Ämnet är känt för att torka ut och irritera i höga mängder, så ligger den bland de första ingredienserna vet du att produkten inte är för dig.
Samma sak om du är allergisk för vissa ämnen. En nötallergiker kan till exempel behöva undvika oljor från jordnöt eller mandel. Vissa ämnen som PEG, propylenglykol, propanediol och eteriska oljor kan också ge eksem och kvisslor om de ligger i början av listan.
Hur tyder man INCI-listan?
Innehållsförteckningen kan ge en fingervisning om produkten lever upp till sin påstådda funktion. Om till exempel C Vitamin, antioxidanter och andra ämnen som kräver en hög koncentration nämns i slutet av listan, kan du vara säker på att de tillsatts enbart för marknadsföring. Men att effekten är obefintlig.Det gäller förstås inte alla ämnen. Retinol till exempel har visats ha effekt även i en låg halt på 0.01%. Och vissa aktiva ämnen tillsätts i en minimal mängd för att öka på andra ingredienser, och på så sätt bidra till själva effekten. Så ta inte alltid ingrediensernas ordning som en orsak att ogilla en produkt.
Molekylstorleken påverkar också effekten av en ingrediens, ju mindre molekylerna är desto lättare penetrerar de huden medan större molekyler verkar på ovanpå hudytan.
Alla produkter på Skinfo har en förklarande ingredienslista där pilarna ger en viss indikation kring just mängden utifrån ingrediensernas placering i listan.
Sagt av expert
“INCI-listan ska spegla produktens användningsområde och ge stöd för påstådda effekter. Men storleken på effekten och vilka råvaror som ligger bakom varje del av effekten är tämligen omöjligt att säga utifrån ingredienslistan”
- Marie Lodén, hudforskare och docent i experimentell dermatologi.
Baserat på vetenskapliga studier
Cosmetics Business, A guide on how to write cosmetics ingredient lists in EU, US and Canada
European Commission, CosIng
Cosmetics Europe, Understanding the label
Ren, Mjuk och Vacker - kemi och funktion i kosmetika, Marie Lodén
Produkter kopplade till artiklen